april 2024
M D W D V Z Z
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

helofytenfilters

Helofytenfilters zijn inmiddels al weer zo’n vijftig jaar oud. De eerste onderzoeken, met name in de Verenigde Staten, Duitsland en Denemarken, toonden meteen al aan dat met rietplanten uiterst efficiënte systemen voor waterzuivering te bouwen zijn.
Aanvankelijk waren er echter wel wat problemen met de doorstroming. Hoe moest het filter worden samengesteld, zodat je zowel een goede zuivering behield, maar ook de zekerheid dat het systeem echt duurzaam was? Toen dit probleem (en wat er al niet méér mis kon gaan) beter begrepen werd, was de stap naar de toepassing in het buitengebied, als een interessant alternatief voor een aansluiting op het (druk-)rioolstelsel, gauw gezet.

De voordelen van afvalwater op deze manier aanpakken, zijn aanzienlijk. In de eerste plaats wordt het afvalwater dicht bij de bron gezuiverd. Hierdoor hoeft het niet over grote afstanden via dure leidingen en pompsystemen getransporteerd te worden. Dit voordeel wordt uiteraard groter naarmate de woning meer afgelegen is.
Het afvalwater dat in de bodem tussen de rietwortels gezuiverd is, kan ter plaatse afgevoerd worden naar een sloot, of het kan in de grond gedraineerd worden.

Inmiddels zijn helofytenfilters “volwassen” geworden. Naar schatting zijn er inmiddels al zo’n 50.000 geïstalleerd over de hele wereld. Ze zijn duurzaam en betrouwbaar. De zuiverende werking van helofytenfilters is ook groter dan die van vergelijkbare kleinschalige zuiveringsinstallaties. Het rendement is zelfs vergelijkbaar met dat van moderne grote rioolwaterzuiveringsinstallaties.
Verder is een helofytenfilter goed in het landschap in te passen, of het nu gaat om een kleine hoeveelheid afvalwater of om een heel grote. Een helofytenfilter is op maat te maken, voor bijna iedere situatie.
Daarnaast vergt het systeem nagenoeg geen onderhoud en energie, dus ook financieel is een helofytenfilter aantrekkelijk.
De operationele kosten behoren tot de laagste, vergeleken met andere kleinschalige systemen. Verdere financiële voordelen liggen op het vlak van mogelijke vrijstellingen van rioolbelasting en zuiveringsheffing. Op den duur verdient een helofytenfilter zichzelf dan ook gedeeltelijk terug.
Omdat rioolbelasting en zuiveringsheffing de afgelopen jaren flink zijn gaan stijgen, kan dit financiële voordeel alleen nog maar groter worden. (De algemene verwachting voor de komende jaren is dat die stijging door blijft gaan.)

palmbomen in het helofytenfilter