december 2024
M D W D V Z Z
     
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

dermocystidium

dermocistidium

dermocystidium

dermocystidium sporen op microscoopbeeld

Waar de sporen nog microscopische dimensies hebben, zijn de cysten die ze vormen groot en gemakkelijk herkenbaar. De knobbels zijn meestal te vinden op de vinnen en vinaanzetten.

 

In die zin is het aan te raden om uw Koi op gezette tijden aan een grondige inspectie te onderwerpen. Dat hoeft niet persé veel tijd te kosten; goed opletten bij het voederen is al voldoende. Het voorkomen van Dermocystidium-cysten gaat meestal niet samen met verschijnselen van stress of ziekte. De geïnfecteerde Koi vertonen doorgaans normaal gedrag, hetgeen ons doet vermoeden dat de knobbels een minimale impact op de gezondheid hebben. Het uiterlijk van de knobbels is dus veel dramatischer dan het feitelijke probleem. Waakzaamheid is desondanks op zijn plek, omdat een opengebarsten knobbel de deur op een kier zet voor andere secundaire infecties.

Dermocystidium is een aandoening die uitsluitend bij Koi en karpers wordt gevonden en waarmee de dieren kunnen worden besmet in het temperatuurdomein van 14 tot 22 ºC. De manier waarop de parasiet de vissenhuid kan binnendringen is nog niet volledig begrepen. Nochtans denkt men dat Dermocystidium zich via secundaire weg toegang tot het lichaam verschaft. Dat wil zeggen dat beschadigingen en bacteriële of parasitaire infecties als risicofactor kunnen gelden. De huid omheen de bulten vertoont soms een zekere roodheid, alsof het een ontsteking betreft. Terwijl Koi slechts zelden aan een infectie met Dermocystidium sterven, zijn er ook varianten bekend die bij onder meer zalmen en amfibieën tot serieuze ziektebeelden kunnen leiden, omdat zij het meer op de darmen of kieuwen gemunt hebben.

Behandeling

Een goede behandeling is nog niet beschikbaar, doch meestal ook niet direct noodzakelijk, omdat de infecties doorgaans vanzelf weer in remissie gaan. Wel is het belangrijk om de opengebarsten bulten goed schoon te maken, en eventueel geïnfecteerde Koi in quarantaine te plaatsen, om een verdere verspreiding te voorkomen.

In ernstige gevallen (bij grote wonden, snelle achteruitgang van de gezondheid en de ontwikkeling van structuren die het zwemmen, ademen of eten belemmeren) is soms de interventie van een dierenarts vereist. Ga echter nooit zelf aan het ‘dokteren’, omdat dit meer kwaad kan doen dan goed. Middelen tegen schimmels, zoals malachietgroen, hebben geen bewezen effect.