december 2024
M D W D V Z Z
     
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kieuwworm (dactylogyrus)

Hoewel ze veel lijken op de Gyrodactylus, kan de Dactylogyrus onderscheiden worden van de Gyrodactylus door de zichtbare oogpuntjes.

zuigwormen op het kieuwweefsel

De Dactylogyrus is een eierleggende parasiet en wordt ook wel “kieuwzuigworm” genoemd. Omdat zij zich vastzetten op de kieuwen, om zich te voeden, beschadigen de wormen het kieuwweefsel.De gevolgen van deze aandoening zijn; een snelle ademhaling, “flitsen” of luchthappen aan de oppervlakte van de vijver. Zodra de vis deze symptomen vertoont,kunnen de kieuwen er bij een grondige inspectie bleek, weggevreten en misschien gezwollen uitzien. Een goede manier om te inspecteren is het voorzichtig optillen van de kieuwdeksel van de koi, door gebruik te maken van de wijsvinger.Gezonde kieuwen zijn bloedrood van kleur met scherp afgetekende randen.

dactylogyrus wordt ook wel zuigworm genoemd

Dactylogyrus / Gyrodactylus (ook wel zuigwormen genoemd) op de huid en kieuwen kunnen nog net met het blote oog worden gezien, maar omdat ze doorzichtig zijn, is het moeilijk om ze zonder microscoop op te sporen. Er zijn twee soorten die veel op koi voorkomen te weten: Dactylogyrus, welke we meestal op de kieuwen aantreffen (deze heeft twee paar ogen), en Gyrodactylus, welke we meestal op de huid van de koi aantreffen. Beide soorten kunnen echter zowel op de kieuwen alsook de huid voorkomen, waarbij ze zich voeden met de slijmlaag van de koi. Dactylogyrus legt eitjes waar larven uitkomen die vrij rondzwemmen, dit in tegenstelling met de larven van de Gyrodactylus. Deze ontwikkelen zich in het lichaam van de ouder. De jonge Gyrodactylus wordt “Levend geboren”. Beide zuigwormen hebben een aantal haken waarmee ze zich op het oppervlak van de koi kunnen vastzetten. Alle koi hebben zuigwormen, zuigwormen zijn voor vissen wat vlooien zijn voor zoogdieren als hond en kat.

schematische tekening dactylogyrus

Gezonde vissen kunnen het aantal zuigwormen tot een minimum beperken, door ze af te vegen en door water met kracht door de kieuwen naar buiten te pompen, waardoor de zuigwormen kunnen worden weggespoeld. Wanneer koi dit doen, lijkt het erop alsof ze gapen. Gestreste of zieke koi kunnen echter minder goed tegen de zuigwormen, waardoor die zich in groten getale kunnen vermenigvuldigen. Soms hebben vissen letterlijk honderden zuigwormen op hun kieuwplaatjes. In de lente kunnen zuigwormen een grote belasting vormen omdat ze bij een oplopende temperatuur eerder actief worden dan de koi. Of zuigwormen virussen of andere ziekteverwekkers kunnen overbrengen is tot op heden niet bekent.