juni 2024
M D W D V Z Z
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Koi- en Visziektes

De meeste liefhebbers haken af doordat er ziektes in de Koivijver ontstaan. Een aantal van de problemen roepen we echter zelf over ons af. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Vaak worden vijvers en systemen te koop aangeboden voor weinig geld op internet. Vraag je dan af waarom iemand alles in de verkoop doet, hij kan bijvoorbeeld problemen hebben. Gebruikte filters en netten hebben dit probleem dan ook vaak. Maak deze dan ook goed schoon als u ze gebruikt aanschaft!

De karperluis of Argulus is met het blote oog op de karper te zien. Komt veel voor in natuurvijvers, wordt binnengehaald na bezoek van een reiger of met zelfgevangen watervlooien.

Koop vissen altijd bij de zelfde koizaak, dan kunt u ook weer wat gemakkelijker verhaal halen, als er iets met uw vis gebeurd. Bovendien sluit u kruisbesmetting op deze manier uit.

let goed op het weer bij de aanschaf van vissen. In het voor- en najaar, wanneer de temp van de vijver per dag meer varieert neemt u meer risico’s, dan tijdens het laate voorjaar en de zomer. Gebruik onder die omstandigheden (en alle andere) altijd een quarantenne bak.

Als u een koiziekte heeft of vermoed, vraag dan de hulp in van een bekwaam persoon om de behandeling goed uit te voeren. Geneesmiddelen helpen vaak maar tegen een of enkele soorten parasieten. Bovendien doorlopen de meeste parasieten een cyclus, waarbij ze in 1 of meerdere fases van die cyclus ongevoelig zijn voor een bepaald medicijn. De cyclus van alle parasieten is afhankelijk van de zuurgraad van het water en de temperatuur van het water. U begrijpt dat een effectieve behandeling daarmee specialisten werk is en ook niet uit alleen een boekje kan worden gehaald.

In de achterliggende pagina’s gaan wij in op een aantal van de meest voorkomende parasieten en koi-ziektes. We kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele schade die is ontstaan door een behandeling op basis van deze informatie. Er moet een goed onderzoek plaats vinden om zeker te zijn¬† dat alle parameters in orde zijn voor een sussesvolle behandeling.