beadfilters
Beadfilters zijn gesloten (druk)vaten gevuld met miljoenen plastic korreltjes (beads). Omdat deze korreltjes drijven zorgen ze voor de mechanische filtratie en vanwege hun grote aanhechtingsoppervlak ook als biologische filtratie.
Mechanische filtratie: de korrels drijven in een gesloten vat zitten daardoor heel erg dicht op elkaar. Het water wordt er door de druk van de pomp doorheen geleid waardoor de vuildeeltjes in deze korrels blijven hangen. Naarmate het filter langere tijd wordt gebruikt wordt ook de biofilm (een plakkerige laag) om de korrels dikker waardoor er steeds fijner vuil kan worden opgevangen.
Biologische filtratie: de plastic korrels hebben een aanhechtingsoppervlakte van zo\u2019n 1600m2 (6 x zo veel als bijvoorbeeld een blauwe Japanse mat). De biofilmlaag om de korrels biedt dus gigantisch veel oppervlakte voor de bacteriën voor het afbreken van ammonium en nitriet.
WAARIN ONDERSCHEIDT EEN ULTRABEAD ZICH VAN ANDERE BEADFILTERS?
UltraBead filters zijn direct afgeleid van de Amerikaanse Challenger beadfilters welke al jaren een zeer goede reputatie hebben op kwaliteit en werking. De UltraBead filters zijn vervaardigd uit een hoogwaardige (drinkwater) kwaliteit polyester waarop maar liefst 10 jaar garantie wordt gegeven! Verder zijn UltraBead filters standaard voorzien van een 2\u201d spoelklep, een transparante deksel, een uniek inlaat systeem (zie werking) waardoor het vuil kan bezinken en een afvoerkraan in de bodem van het filter. Vooral deze bodemafvoer heeft zijn nut in het verleden al vaak bewezen!
WELK MODEL ULTRABEAD IS GESCHIKT VOOR MIJN VIJVER?
In tegenstelling tot de meeste traditionele meerkamerfiltersystemen kijken we bij de UltraBead filter niet alleen naar de vijverinhoud maar eerder naar de (toekomstige) visbezetting. Al te vaak wordt er te weinig rekening
gehouden met het feit dat koi jaarlijks flink groeien en dat er regelmatig nog eens een visje bijgekocht wordt.
Bij meerkamer systemen houdt dat vaak in dat er een flinke ruimte gereserveerd zal moeten worden om het filter te kunnen installeren terwijl het verschil in omvang bij de UltraBead niet zo heel veel scheelt per model, het gaat hier vooral om de hoeveelheid filtermateriaal (beads). Het grootste model neemt nog geen 1m2 plaats in beslag! Kijk daarom eerst in de tabel van de modellen welke (toekomstige!) visbezetting bij uw vijver past en ga daarna naar de vijverinhoud kijken. Voor siervijvers zonder koi kunt u in de tabel de vijverinhoud maal twee hanteren.
WAT VOOR POMP KAN IK GEBRUIKEN VOOR EEN ULTRABEAD FILTER?
Aangezien de UltraBead filters drukfilters zijn moet de pomp voor het filter worden geplaatst. Meestal zijn dit zwembadpompen van bijvoorbeeld Whisperflo of Speck maar ook vijverpompen zoals de Nautilus serie van Oase en de M serie van Messner zijn ook geschikt. Houdt wel rekening met het drukverlies dat het filter en de leidingen met zich meebrengen. Zorg ervoor dat de pomp bij een tegendruk van 0,2 \0,3 bar (2 tot 3 meter) nog in staat is om ongeveer de helft van de vijverinhoud per uur te verpompen.
Aangezien het spoelen van het filter ook druk vereist zijn open waaier pompen zoals bijvoorbeeld de Aquamax van Oase niet geschikt voor de UltraBead.
KAN IK EEN ULTRABEAD ALLEEN VOOR VIJVERS GEBRUIKEN?
Nee, een UltraBead filter is tevens uitermate geschikt voor zee- en zoetwateraquaria en wordt ook al met succes toegepast op zwemvijvers.
HOE WERKT EEN ULTRABEAD FILTER?
Het water komt onder druk van de pomp naar binnen (A). Dit water begint door het unieke ontwerp van de UltraBead rond te draaien waardoor de zwaardere vaste bestanddeeltjes worden afgescheiden en naar het midden van het filter worden gedwongen zoals in een vortex. De vaste bestanddeeltjes verzamelen zich in het midden van het filter en wachten tot ze worden afgevoerd onder druk van de pomp.
Het enige wat u moet doen is om de paar weken de vuilafvoerkraan (B) even open te zetten terwijl de pomp draait met het filter in de normale “FILTER” stand en de zwaardere vuildeeltjes worden in een paar seconden verwijderd. Wat betekent dit nu in de praktijk? Het meest unieke en efficiënte filter in zijn soort. Een efficiënt filter houdt geen vuil vast, het verwijdert vuil!
Tot zover de grove mechanische filterwerking, maar het mooiste komt nog: de fijne mechanische en biologische filtratie!
De grote winst van dit systeem zit hem in het filtermedium: de beads. Deze kleine kraaltjes met een diameter van een paar millimeter staan garant voor een gigantisch hoog aanhechtingsoppervlak van ongeveer 1600 m2 per m3! Deze kraaltjes drijven bovenin het filter en worden door een speciale buis met sleufjes (C) tegengehouden zodat ze niet uit het filter kunnen. Het vijverwater komt onder binnen en moet dus langs de kraaltjes omhoog om weer uit het filter te kunnen. Op deze manier wordt het grote aanhechtingsoppervlak volledig benut door de nitrificerende bacteriën die zich op de kraaltjes nestelen en wordt het water optimaal gereinigd. De kleine zwevende vuildeeltjes worden op deze manier ook opgevangen door de zevende werking van de drijvende beads. Het water gaat uiteindelijk door de buis met sleufjes naar buiten en komt zo via de 6-wegklep weerin de vijver terug.
De UltraBead® serie is voorzien van een unieke toepassing: de UltraTrust Blower (D). Deze blower (voorzien van een speciale terugslagklep die voorkomt dat er water naar de blower stroomt) blaast een gigantische hoeveelheid lucht in het filter en omdat lucht opstijgt in water worden de beads flink gespoeld. Hierbij wordt het vuil van de beads verwijderd en afgevoerd. De biofilmlaag voor de nitrificerende bacteriën blijft echter wel behouden. Als deze laag te dik wordt zal deze worden losgespoeld en later weer plaats maken voor een nieuwe filmlaag. De lucht verlaat het filter door de bovenste buis met sleufjes (C) en gaat via de “RINSE” stand van de 6-wegklep naar de afvoer.