december 2024
M D W D V Z Z
     
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

costia

costia kan zeer snel in grote aantallen voor komen

Costia (Ichtyobodo)

Weerstaat droge omstandigheden.  Zelfs in lege tanks, netten,  gedroogde netten en slangen, kan Costia overbrengen van de ene groep vissen naar de andere. Koi-liefhebbers zijn niet erg voorzichtig met het uitwisselen van netten en bakken.

Costia is niet altijd gelijkmatig verdeeld over de vispopulaties of zelfs op een afzonderlijke vis. Costia komt vaak in wisselende aantal voor in de verschillende vissen binnen een school of groep. Biopten die uitwijzen dat de vis gezond is, willen nog niet zeggen dat de hele populatie Costia vrij is.

Costia is niervormig en heeft 4 flagellen

Costia is gemakkelijk te missen bij een routinematige microscopie. Er is een belangrijke reden voor: een definitieve diagnose kan alleen worden uitgevoerd bij een vergroting van 200-400X. 400X is soms noodzakelijk  om Costia diagnosticeren wanneer de aantallen organismen (nog) laag zijn.

Formaline is de beste behandeling voor zout resistente Costia.

Costia is een protoza.

 

Een protozoa wordt ingedeeld in het rijk van “Eukaryote eencelligen, de protistenis”. Een protozoa is een eencellig, dier en beweegt door middel van een zweephaar. Costia valt in de categorie Flagellaten, die zich met een zweephaar voortbewegen en op een onregelmatige manier voortdurend bewegen. Een flagellaat is dus een zweepdiertje met een boonvormige vorm .

Costia kent twee families , Ichtyobodo necatrix en Ichtyobodo pyriformis.

Ichtyobodo necatrix komt vaker voor dan Ichtyobodo pyriformis. Bestrijding van beide verschillende soorten is echter gelijk, dus de verschillen zijn voor ons eigenlijk niet van belang. Costia is een protozoa die snel om zich heen kan grijpen in voor hem gunstige omstandigheden. De protozo beweegt zich ten opzichte van andere protozoa snel voort. Door het niervormige lichaam verplaats het zich niet in een rechte beweging, maar maakt het een roterende beweging.

Costia kan vrij rond zwemmen, maar kan zich ook vasthechten op de vis. Het Flaggellaat is moeilijk te ontdekken onder de microscoop, omdat het zeer klein is en buiten de bewegingen die het maakt niet zozeer opvalt. De flagellen zijn meestal onder de microscoop niet goed zichtbaar. Om de protozoa te zien, is een vergroting van 200 of 400x het beste.

Costia vinden we zowel bij zoet als bij zoutwatervissen, om die reden is een zoutbehandeling niet geschikt als middel tegen Costia. Een exemplaar kan 10000 nakomelingen verkrijgen in 1 week tijd. Omdat symptomen vaak later worden opgemerkt, kan de parasiet zich in korte tijd zeer stevig manifesteren. Costia ontstaat vaak door een slechte water kwaliteit, maar doet zich meestal bij kwekers voor, door dat daar sprake is van overpopulatie.

Symptomen:

Costia brengt alleen schade aan de vis aan, in het stadium waarin het vastgehecht zit aan de koi. Dit kunnen huid, vinnen maar ook de kieuwen zijn. Vasthechting geschied door de flagellen (zweepdraden) en een soort zuignap.

Symptomen zijn; Melkwitte verkleuring op de huid, door extra slijmproductie (vooral zichtbaar op zwarte delen van de vis). Lusteloosheid, slecht eten, moeilijke ademhaling en luchthappen, soms schuren en flitsen. Vinknijpen of soms gerafelde vinnen kunnen ook voorkomen.

Massale infecties tasten de kieuwen ernstig aan met als gevolg grote sterfte. Het komt veel voor in en bij wonden (profiteert van aangetaste delen van de vis) .

Costia heeft daarnaast de neiging de vis binnen te dringen (onder andere in alle mogelijke lichaamsopeningen). Bij een ernstige besmetting kunnen zich harde en verdikte plekken op de vis ontwikkelen. Op deze plekken is sprake van littekenweefsel op de huid .

Het is mogelijk dat de vis door een ernstige costia besmetting ook Bacteriële infecties of andere protozoa infecties oploopt . Met name op de plaatsen waar de huid wordt beschadigd door de costia of door het schuren van de vis tegen harde objecten in de vijver.

 

De nier vorm (bovenaanzicht) en sikkelvorm (bij zij aanzicht) zijn goed zichtbaar.