Ankerworm (lernaea)
Lernaea
Deze parasiet staat bekend als de “ankerworm”. Een vis die er lusteloos uitziet en veel alleen rondzwemt kan mogelijk zijn aangetast door de Lernaea. Ankerworm is echter bij alle koi wanneer met een grondige inspectie uitvoerd, goed zichtbaar. Soms kan een Koi een besmetting met één of meer van deze wormen wel enige tijd verdragen. Op den duur zal hij echter mager en zwak worden, omdat de worm op hem parasiteert en een deel van zijn voedsel roofd. Ten slotte kunnen de aangetaste plekken geïnfecteerd raakt door bacteriën.
Alleen de volwassen vrouwelijke parasieten bevinden zich tussen de schubben van de Koi. Door het anker-vormige lichaamsdeel van de worm kan ze zich tussen de schubben vastzetten in het weefsel van de koi. Dit kan ook op het achterlichaam onder de huid. Het rompstuk van deze parasiet kan geïdentificeerd worden als een dunne, doorzichtige staaf van ongeveer 5 mm, die onder een schub uitsteekt en waaraan, aan het uiteinde twee eierzakjes vastzitten. De eitjes, die de eierzakjes produceren zullen in de vijver terechtkomen, waar zij als vrijzwemmende larven na enige dagen uit zullen komen. Tegen de tijd dat u één of meerdere wormen hebt ontdekt op uw kostbare koi, zullen de eitjes in de meeste gevallen al in grote getalen vrij rondzwemmen in de vijver. De nieuwe larven zullen zich deels ook al tot volwassen parasieten ontwikkeld kunnen hebben.
Deze complete cyclus duurt een paar weken, maar is sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Daarom moet u bij het behandelen van Koi met ankerwormen, ook alle vrijzwemmende larven vernietigen, omdat dit in een deel van de ontwikkelings stadia (in het toaal zijn er 4 stadia) niet lukt met medicijnen, moet de behandeling altijd enkele malen worden herhaald. Dit moet precies op de juiste momenten gebeuren, afhankelijk van de watertemperatuur.